Önismerettel a sikeres jövőért

KamaszMentor

KamaszMentor

Elvégeztem egy középiskolásoknak szóló egyetemi felkészítő kurzust!

- Kíváncsi vagy rá, hogyan boldogultam vele? Akkor olvass tovább! :)

2021. február 05. - Zsuzsa Kozákné

  A bárki számára nyitott, ingyenes kurzust az ELTE indította, a címe:

A pszichológia tudománya.

 webinar.png

Célja, hogy a pszichológia szakra készülő középiskolások kipróbálhassák, nekik való-e a szak.

5 modulon keresztül ismerkedhettünk videók, jegyzetek segítségével azzal, hogy mitől tudomány a pszichológia, milyen kutatási módszerek léteznek, hogyan épül fel egy kutatás, hogyan kell kutatási tervet készíteni, vagy éppen miből ismerhető fel egy álhír.

A tananyaghoz kvízek is tartoztak – ezek valóban érdekesek voltak, például a megtévesztő adatvizualizációkról szólót kifejezetten élveztem. A kurzus elvégzésének feltétele 2 feladat megoldása volt: az egyikben egy álhíren kellett bemutatni, mik az árulkodó jelek, a másikban pedig egy kutatási tervet kellett felvázolni. A nyitott tudomány gyakorlatának megfelelően társértékeléseket is kellett végrehajtani.

Mondhatom, hogy a kurzus készítői nem a könnyebbik végén fogták meg a feladatot: ahogyan az ELTE pszichológia szakáról is az a hír járja, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a kutatási statisztikai módszertanra, tulajdonképpen itt is végig ezen a szálon haladtunk.

Őszintén szólva, úgy gondolom, hogy sokkal érdekesebben, színesebben is össze lehetett volna állítani a tananyagot – bár kétségkívül szűrőként funkcionál; akit nem vonz a kutatásmódszertan, az valószínűleg nem vág bele a képzésbe. Abból a szempontból is hasznos, hogy többévi felesleges kitérőt spórolhat meg vele a fiatal, ha idejében rájön, hogy a pszichológia szak bizony nem a pszichológiai érdekességekről szól.

Egyébként, akiket az emberi viselkedés érdekel, azok számára a szociológia szak megfelelő lehet, de például pedagógia szakon is tanulhatunk fejlődéslélektant, általános pszichológiát, szociálpszichológiát és hasonló izgalmas tárgyakat. Aki pedig továbbmenne, annak jó szívvel ajánlom az emberi erőforrás tanácsadói szakot, ahol szintén sok-sok pszichológiát és szociológiát tanulhat.

Mindezt nem azért írtam le, hogy bárkit eltántorítsak; aki elszánt, az végig fogja csinálni.
De ha tudod magadról, hogy a statisztika gondolatától is borsódzik a hátad, akkor nem ez lesz a jó választás számodra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr6116417478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása