Önismerettel a sikeres jövőért

KamaszMentor

KamaszMentor

10 hasznos tipp továbbtanulóknak

2021. január 05. - Zsuzsa Kozákné

69776991_455305215199214_1233895231707938816_n.jpg

1. Legyél aktív! A TE jövődről van szó, NEKED kell most kezedbe venni a kormányt! A szüleid, tanáraid segítenek, de érezned kell, hogy a döntésben TE is benne vagy. Ennek érdekében
2. Szerezz be minél több hiteles és időszerű információt - ebben segítségre lesznek a következő internetes források: www.oh.hu, www.ikk.hu, www.eduline.hu.
3. VIZUALIZÁLJ! - nagyon hasznos gyakorlat: biztosíts magadnak egy nyugodt félórát. Képzeld el magad 10 év múlva, álmaid munkahelyén. Rajzold le! Nem fontos, hogy szép legyen, inkább arra törekedj, hogy minél több részletet rögzíts: hol vagy? Egy irodában, esetleg szabadban? Emberek vannak körülötted, vagy egyedül vagy? Milyen eszközök, anyagok vesznek körül? Milyen ruhában vagy? stb... Nagyon sok felismerés jöhet a vágyaidról, értékeidről.

Kíváncsi vagy a többi tippre is? Olvass tovább!


4. Ismerd meg a szakmákat! Beszélj a környezetedben lévő felnőttekkel a munkájukról, esetleg olyan szakemberekkel, akik számodra érdekes szakmában dolgoznak. Az interneten szakmabemutató kisfilmeket is találsz erre a célra.
5. Önkitöltős kérdőívek sokasága áll rendelkezésre, amelyek segítségével felmérheted az érdeklődési körödet és képességeidet. Vedd igénybe ezeket, hiszen azért vannak
6. Menj el személyesen azokba az iskolákba, ahol szívesen tanulnál tovább! Egyrészt, felmérheted, mennyi időt kell majd minden nap utaznod, ha oda jársz majd (télen, hidegben, latyakban is!), másrészt érezd meg, milyen a hangulata az épületnek, milyen a környék. Beszélgess oda járó diákokkal, kérdezd meg, ők szeretnek-e oda járni! Nem is gondolnád, milyen hasznosnak bizonyulhat később ez az előrelátás!
7. Ismerkedj meg a munkaerőpiaci trendekkel! Mire van/lesz szükség 5-10 év múlva? Szakmák szűnnek meg, és jönnek létre, a mesterséges intelligencia sok területen kiszorítja az emberi munkaerőt. Cikkek, könyvek, vagy szakportálok (mint pl. a HR-Portál) segítenek képbe kerülnöd ezt illetően.
8. Törekedj a "szakmán felüli" képességeid fejlesztésére. Ilyenek például: problémamegoldás, kommunikáció, érzelmi intelligencia, ügyfélcentrikusság stb.
9. Hozd ki magadból a maximumot! Bár nem hiszek abban, hogy "most dől el a jövőd", és jóvátehetetlenül elrontod az életedet, ha most elvétesz valamit, az igenis igaz, hogy sokat teszel önmagadért, ha ráhajtasz a tanulásra és felkészülsz a felvételire. Ha ez megvan, nem kell túlizgulnod a dolgot, és nem kell utólag bánnod semmit.
10. Ha még mindig maradtak kínzó kérdéseid, keress fel egy tanácsadót - sok felesleges kört spórolsz meg vele magadnak

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr1316368320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása