Önismerettel a sikeres jövőért

KamaszMentor

KamaszMentor

Gabi

2020. május 31. - Zsuzsa Kozákné

gabe-pierce-mlqwfetlies-unsplash.jpg

 

 

 

 

 

 (Photo by Gabe Pierce on Unsplash)

Egy számomra örömteli tanácsadási folyamat végéhez közeledem (az 5. alkalom van hátra, amin összefoglaljuk a tanultakat, a 6. alkalom pedig egy szülői konzultáció).

Gabi 7. osztályos - ahogyan itt is írtam, pozitívumnak tartom, ha egy szülőnek nem 8. félévkor jut eszébe, hogy a pályaválasztással foglalkozzon. A Munka Érdeklődés Kérdőív eredménye megerősítette, hogy Gabi a szociális típusba tartozik - ez összecseng azzal a vágyával, hogy kisgyerekekkel szeretne foglalkozni. Megvizsgáltuk az oktatás szintjeit - középfokú oktatásban kisgyermekgondozó,-nevelő, felsőoktatásban óvodapedagógus szakképesítést szerezhet. Beszéltünk a szülői mintákról (Gabi édesanyja jelenleg dajkaként dolgozik egy óvodában, és óvodapedagógia szakra jár főiskolára) és a döntési helyzetekről. Megismertettem vele, hogyan épül fel egy szakmaleírás, és hogyan tud ő maga elkészíteni egyet. Megmutattam neki, hogyan tud információkat szerezni egy-egy szakmáról. Megvitattuk, hogy kezdő munkavállalóként milyen tapasztalatokat tud majd munkatapasztalatként szerepeltetni az önéletrajzában, és hogyan kell azt elkészíteni. Szituációs helyzetben elgyakoroltuk, hogyan kell bemutatkozni és beszélni önmagáról egy állásinterjún. Vizualizációs gyakorlatokkal erősítettük Gabi pályaelképzeléseit. Konkrét iskolákat vizsgáltunk meg és hasonlítottunk össze továbbtanulás szempontjából.

Módszerként megismertettem Gabival a MindMap módszert, és a tanuláshoz is adtam tanácsokat. Gabi önbizalma nőtt, és saját bevallása szerint nagyon hasznosnak érzi a tanácsadási folyamatot. Úgy érzi, hogy előnyre tett szert az osztálytársaival szemben, akik még nem tudják, merre induljanak.

Tudatosan törekedtem rá, hogy a folyamat végére Gabi rendelkezzen egy pályaválasztási portfólióval, amit ő maga készített. Ennek része az érdeklődés- és képesség kérdőívek eredménye, egy MindMap, ami a pályaválasztásról szól, egy szófelhő ugyanebben a témában, egy rajz álmai munkahelyéről, egy önéletrajz, és egy tabló a 3 legesélyesebb iskola összehasonlításával. Linkgyűjtemény a továbbtanulással kapcsolatos információk beszerzéséhez. Ezt kiegészíti még a jegyzet, amit a tanácsadások során készített; pályaleírás, stressz, Flow, döntési módszerek stb. témákban.

Még leírni is sok, és tudom, hogy magasra tettem a lécet Gabinak. Remélem, hogy valóra válnak az álmai, amik most már célokká váltak, hiszen konkrét cselekvési tervet készített hozzá. Lehet, hogy módosul a terv, vagy az út. De a tervek akkor is fontosak, ha eltérünk tőlük. Önbizalmat, céltudatosságot adnak. Azt az érzést, hogy nem csak sodródunk az árral, hanem mi írjuk életünk forgatókönyvét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr2015730986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása