Önismerettel a sikeres jövőért

KamaszMentor

KamaszMentor

Mi az a szakmaleírás, és mire jó?

2020. március 31. - Zsuzsa Kozákné

Egy régebbi posztomban a Bárányfelhő bodorító példáján mutattam be, hogyan kell elkészíteni egy szakmaleírást, erről Itt olvashattok.

Ha egyszer megtanuljátok, bármilyen szakma leírását el tudjátok készíteni magatoknak. Ez azért lesz nagyon hasznos, mert ad egyfajta tudatosságot, ha jártatokban-keltetekben találkoztok egy-egy szakma képviselőjével.

Itt most összefoglalom, milyen részei vannak egy szakmaleírásnak:

 

Természetesen a szakma megnevezésével kezdődik, majd néhány mondatban alapvető információkat, segítséget kapunk arra vonatkozóan, mely területen helyezkedik el az adott szakma. Ezután kérdések formájában az alábbi alcímek szerepelnek:

(olvass tovább! :) )

  • Melyek a szakma főbb tevékenységei?
  • Milyen anyagokkal, eszközökkel dolgozik?
  • Milyen a munkavégzés helyszíne, körülményei?
  • Jár-e a munka valamilyen megterheléssel?
  • Milyen szakmák művelőivel kerül kapcsolatba munkája során?
  • Milyen tulajdonságok (érdeklődés, képességek, értékek) fontosak ehhez a szakmához?
  • Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a szakma?
  • Milyen iskolai végzettség szükséges a szakma műveléséhez?

 

Egy Pályatükör kicsit összetettebb, tartalmaz pl. FEOR számokat, vizsgakövetelményeket stb. - ezt felnőttképzési és oktatási szakemberek használják elsősorban. Akit érdekel, itt tekintheti meg egy adott szakmához tartozó pályatükör felépítését.

 

PÁLYATÜKÖR. Kedves Pályaválasztó Fiatalok! Tisztelt Szülők! - PDF ...

Azonban, továbbtanulás előtt, egy előzetes ismeretszerzés céljára - szerintem -  tökéletesen megfelel egy rövidebb leírás is. Az ikk.hu oldalon szerepel egy tájékoztató füzet, amely már az új szakképzési rendszer szerinti összes szakma rövid leírását és az ahhoz szükséges képzési információkat tartalmazza. Mindenképpen ajánlom, hogy forgassátok, nézegessétek, értékes információkhoz juthattok így!

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr7715544838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása