Önismerettel a sikeres jövőért

KamaszMentor

KamaszMentor

Mi kell ahhoz, hogy tanulni tudjunk?

- 4 tipp, amivel megkönnyítheted a dolgod!

2020. február 18. - Zsuzsa Kozákné
ryan-hoffman-aropanvxn2k-unsplash.jpg
Kérlek, engedjétek meg, hogy egy kicsit távolabbról induljak:
Pszichológushoz a társadalom "épebbik" része jár, ugyanis ők képesek felismerni és elfogadni azt a tényt, hogy az életük nem tökéletes, és ezért tenni is hajlandók, nem pedig piruláktól várják a megoldást.  A pszichoterápia során mindkét félnek keményen dolgoznia kell ahhoz, hogy jó eredményeket érjenek el. Máskülönben évekig tartó köldöknézegetés lesz a vége, fejlődés nélkül. Egy jó pszichológus arra készíti fel a kliensét, hogy egy idő után képes legyen elengedni a kezét, és ne érezze úgy, hogy szüksége van egy állandó "mankóra" az élethez.
Egy tanácsadási folyamatban, de valójában minden tanulási szituációban hasonló a helyzet.

Nézzük, mire gondolok! --->

 Tehát, mi kell ahhoz, hogy tanulni tudjunk?

 

  • Alázat: elismerem, hogy a másik fél (pszichológus, tanácsadó, tanár, korrepetitor stb.) tud valamit, amit én (még) nem;
  • Tolerancia: el tudom fogadni, hogy a másik fél nem tökéletes. Ettől még lehet értékes  a tudás, amit átad nekem.
  • Nyitottság: nem ragaszkodom a saját gondolatmenetemhez. Lássuk, mi sül ki a dologból, még ha szokatlan is a módszer, vagy a megközelítési mód. Később még mindig dönthetek úgy, hogy nem értek egyet a hallottakkal.
  • Türelem: Lehet, hogy a tanuló fiatalabb, ezért le kell lassítania a másik félhez. Ettől még értékes információkat tudhat meg, és építkezhet a másik élettapasztalatából - megspórolva ezzel, hogy saját bőrén kelljen megtapasztalnia hibás lépéseinek következményeit.

Nektek mi erről a véleményetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr2815480500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása