Önismerettel a sikeres jövőért

KamaszMentor

KamaszMentor

JÖVŐNK MEGTERVEZÉSE

2020. január 29. - Zsuzsa Kozákné

A pályatervezés azt jelenti, hogy nem csak sodródunk az árral, hanem van valamilyen távlati elképzelésünk, egy cél, ami felé tartunk.
Ezt sokszor módosítani kell, ahogyan mondani szokták;
„A terv azért van, hogy legyen mitől eltérni”.
Mégis, sok zsákutcát tudunk elkerülni a képzés és a munkavégzés folyamán egyaránt, ha tudjuk, merre haladunk. Ez egyfajta tudatosságot igényel önmagunk menedzselésében. Olyan tulajdonságok kiművelésére és ápolására van szükség, mint a kitartás, motiváltság, proaktivitás, eredményorientáltság (Gyimóthy, 2010)

Mit jelent ez? Olvass tovább, és megtudod! :)

Ahhoz, hogy tervezni tudjunk, ismernünk kell saját magunkat. Tisztában kell lennünk képességeinkkel, erősségeinkkel, gyengeségeinkkel, társas kapcsolataink minőségével stb. Rendezett tudással kell rendelkeznünk magunkról. Ebben sokat segít, ha megfigyeljük reakciónkat bizonyos helyzetekben: mikor csattanunk fel, mikor kezeljük profi módon a problémát, mikor vagyunk elemünkben? Engedjük meg magunknak, hogy egy csendes időszakban akár papírra is vessük ezeket a megfigyeléseket.
A naplóírás szintén nagyon hasznos segítőnk lehet ebben. Időnként olvassuk vissza a sorainkat!
Sokszor már néhány hónap elteltével is érdekes lehet látnunk, mennyit változunk. Ha élünk ezzel az önreflexióval, megadjuk magunknak a lehetőséget, hogy tudatosan dolgozzunk önmagunk fejlődésén. Így pedig egy egészséges önbizalomra is szert teszünk, hiszen látjuk, hogy képesek vagyunk leküzdeni rossz szokásainkat, és pozitív irányba változni. Az énhatékonyság magasabb szintjét éljük meg.

Látjuk, tehát, hogy a célok kitűzése, a tervezés és megvalósítás aktivitást igényel. Az ábrándozáshoz, álmodozáshoz képest a pályaterv már konkrét lépéseket, stratégiát tartalmaz. A realitásban gyökerező információkra és cselekvési tervre van szükségünk, hogy pályatervünket valóra váltsuk.

Összegezve, jövőképre szükségünk van, mégpedig olyanra, amely adottságaink és lehetőségeink reális ismeretéből fakad. Ennek megvalósításához aktivitásra van szükség. Ha konkrét lépésekre bontjuk a tervet, akkor mindig tudni fogjuk, hol tartunk és mi felé haladunk.

És a végére egy sokszor bizonyított jó tanács: Viselkedj úgy, mintha a célod máris megvalósult volna! Mintha nem is a jövő, hanem a jelen lenne! Öltözz, beszélj, viselkedj úgy, mintha már a vágyott állapotban lennél! Ez önbeteljesítő jóslatként fog hatni, és hétmérföldes csizmaként repít céljaid felé. Sok sikert! �

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr9815438288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása