Önismerettel a sikeres jövőért

KamaszMentor

KamaszMentor

„Ábrándozás az élet megrontója”

– vagy mégsem?

2020. január 27. - Zsuzsa Kozákné

tiko-giorgadze-wsh-upixdna-unsplash.jpg                                                                (fotó: Tiko Giorgadze on Unsplash)

Mit is értünk ábrándozás alatt? Ilyenkor képzeletünk szabadon szárnyal,  környezetünkről megfeledkezve egy jövőbeni vágyott állapotba éljük bele magunkat. Amikor álmodozunk, az analitikus (elemző) és kreatív képességeink egyaránt működésbe lépnek. Ennek köszönhetően Flow-állapotba kerülünk (amikor teljesen elmerülünk abban, amit éppen csinálunk, és örömteli állapotot élünk át). Az érzelmi rend állapotát tapasztaljuk meg, minden a helyén van; mi is. Magabiztosnak, nyugodtnak, kompetensnek (hozzáértőnek) látjuk magunkat.

Amit képesek vagyunk elképzelni, azt elhinni is képesek vagyunk. Valójában csak azt tudjuk megvalósítani, amit előtte elképzeltünk, és hinni tudjuk, hogy képesek vagyunk rá!

Ahogyan Henry Ford mondta:

„Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”

Mit jelent ez a gyakorlatban? – Gyere, megmutatom!

Ülj le egy csendes helyen, és biztosíts magadnak egy nyugodt fél órát. Meg is kérheted a családtagjaidat, hogy most ne zavarjanak. Vegyél elő üres papírt, ceruzákat/filctollakat, füzetlapot, vagy akár a naplódat is. Ha ezt megtetted, gondolkozz el ezen: képes vagy rá, hogy érdeklődésednek, képességeidnek, értékeidnek megfelelő munkát találj magadnak, és ebből meg is élj? Ha hiszed, hogy igen, akkor belül már megteremtetted ennek valóságát.
Most képzeld el magad 10-20 év múlva (attól függően, hány év múlva állsz munkába).
Lásd magad álmaid munkahelyén! Milyen ruha van rajtad? Kik vesznek körül? Hogyan néz ki a munkakörnyezeted? – stb. Le is rajzolhatod, vagy akár egy kis esszét is írhatsz róla Álmaim munkahelye címmel.

Ha elkészültél, tedd ki jól látható helyre, hogy bármikor rá tudj pillantani. Ugyanis, ha képed van róla, el tudod képzelni, hogy megvalósul, akkor akaratlanul is azon fogsz gondolkodni, hogy milyen lépésekkel érheted el ezt a vágyott állapotot. Vagyis: stratégiát készítesz! Ezzel pedig máris sokat tettél a célod eléréséért. Látjuk tehát, hogy a célok felállítását egy kreatív folyamat, az ábrándozás előzi meg. Ne féljünk hát rászánni néha egy kis időt, hogy meghalljuk belső vágyainkat, ugyanis ezek megmutatják nekünk, milyen irányba induljunk.

„Aki kifelé néz, álmodik, aki befelé néz, felébred” (Carl Gustav Jung)

A látszólagos „semmittevés” közben fejlődik:

  • önismeretünk,
  • memóriánk,
  • kreativitásunk,
  • problémamegoldó képességünk.

Álmodozásra fel!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr815431114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása