Önismerettel a sikeres jövőért

KamaszMentor

KamaszMentor

Bence

2020. január 06. - Zsuzsa Kozákné

anton-danilov-l-egm-yfecc-unsplash.jpgGyerekkori barátnőm hívott ma fel, akinek a fia szinte egyidős a lányommal, és éppen a szakközépiskolai jelentkezés előtt állnak. Bence jó tanuló, kimagaslóan intelligens és nem utolsó sorban sziporkázó humorú srác. Tanító szeretne lenni, de az informatika is érdekli. Biztonsági játékosként úgy gondolják, hogy először jó lenne valamilyen szakmát tanulni arra az esetre, ha később mégsem jönne össze az egyetem. Ti mit tanácsolnátok Bencének?

A következő 3 tényt ajánlom megfontolásra minden hasonló helyzetben levő fiatalnak: 

 


- A szakképzés már az
Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) alá tartozik, és nem az Emberi Erőforrások Minisztériuma által működtetett Klik-hez. A gimnáziumok továbbra is a Klik-hez tartoznak - elvileg. Egy friss hír szerint ugyanis általános iskolai és gimnáziumi osztályokat is magukba foglaló középiskolákat is a szakképzési centrumokhoz soroltak át (https://eduline.hu/…/Klik_atsorolas_szakkepzesi_centrumhoz_…). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a középiskolásokra már nem a Köznevelési törvény vonatkozik, hanem a 2019. évi LXXX. törvény a szakképzésről.

- A szakmaképzésben a természettudományos tantárgyak tanítása csökkenő tendenciát mutat - a technikumokban 10., a szakképző iskolákban 9. évfolyam után csak szakmaképzés folyik majd (jelenleg a szakgimnáziumokban a 4. év végén szereznek érettségit a tanulók, és az 5. évben szakmát. Véleményem szerint ez óriási különbség!) Fontos tudnunk, hogy a felsőoktatásba való bejutáshoz legalább 1 tantárgyból emelt szintű érettségire is szükség van. UPDATE: A technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít majd (https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szakkepzes-oktatas-torveny.699937.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link)

- A gimnáziumi férőhelyek száma csökkent, csak a legjobbak jutnak be a keretszámba. Cél a fiatalok szakképzésbe való terelése. Az iskolatípusok közötti átjárás innentől kezdve nem lehetséges, hiszen a gimnáziumi keretszám be van töltve (többszörös a túljelentkezés). Sulibörzéken el is mondják a gimnáziumok igazgatói, hogy nem tudnak átvenni tanulókat, ha később jönnének rá, hogy rosszul választottak.

TANULSÁG: Ha Bence szakgimnáziumba (szeptembertől technikumba) jelentkezik, később már nem tud gimnáziumba átjelentkezni. Ha viszont felveszik a gimnáziumba, annak elvégzése után 2 év alatt szakképzettséget szerezhet, vagy tovább is tanulhat a felsőoktatásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://kamaszmentor.blog.hu/api/trackback/id/tr7515396032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása